Ridning och träning

Nu tänkte jag skriva ett inlägg om hur jag tänker kring att hålla på med hästar, ridning och träning. För att börja med det mest centrala ridningen. Vi rider och jobbar våra hästar för att hålla dem i form, för att bygga deras kondition och muskler. Dessutom önskar vi att dem ska vara liksidiga, vilket såklart inte är fallet eftersom dem är individer precis som vi och behöver stärkas mer i ena sidan. Så är det okej att kräva detta av våra hästar men inte samma av oss själva?
För mig är svaret NEJ! Är man ryttare borde man klara av den lätta sitsen i balans, dvs ha så pass starka ben och rumpmuskler att man klarar att stå stadigt under en hel hoppbana, träningshoppning eller uteritt där det krävs. Självklart är det okej att hjälpa balansen med att hålla sig i manar och liknande (inte i tyglarna!) men det är INTE okej att dra sig upp ur sadeln med armarna och sedan stå av ren armstyrka. Coren (dvs mage och rygg) är minst lika viktig. Att kunna sitta stabil och RAKT över hästen. Här kommer liksidigheten in. Ofta är man svagare i en sida. För mig är det vänster som gäller, och det kan göra att man sitter snett på hästen, belastar ett sittben mer, vrider sig lite i sadeln osv. Allt detta i sin tur gör att hästen måste parera för vår snedhet. Samtidigt som VI begär av den att vara lika. Detta kan kanske tom göra så att hästen blir ännu snedare för att den måste parera vår snedhet. Samma sak gäller kondition. Det är viktigt som ryttare att ha kondition så man kan rida ett helt pass med FOKUS på det man gör.

Dessutom är ju mycket stallarbete i hästvärlden. De flesta människorna föredrar att mocka åt ett håll, bär mer i en hand osv. Klart detta bidrar till vår redan existerade snedhet. Så att försöka väga upp detta med träning hemma är helt klart inte fel!


Ska dem jobba för att med vår hjälp uppnå våra krav

Ska vi jobba

För att tillsammans bli så bra som möjligt

Självklart är det så att hästar som har vart skadade, under inridning, eller vilat ska jobbas först utan ryttare på ryggen för att bygga upp muskler att kunna bära ryttaren först! Dessutom vill jag Klargöra att detta inlägg inte har något om hur stor man är som ryttare utan hur man klarar av ridningen fysiskt.

I ett senare inlägg kan jag lägga upp förslag på övningar om så önskas!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0